Shortbreads pistacjowe z żurawiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1942
Shortbreads pistacjowe z żurawiną
fot. foodistablog / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 230 g masła
  • 149 g cukru
  • 140 g pistacji
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Żurawinę suszoną sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Masło przełożyć do miski i miksować mikserem przez 2 minuty. Po tym czasie wsypać do niego cukier i miksować przez kolejne 2 minuty, po czym wsypać stopniowo mąkę, sól i wlać ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksować. Następnie dodać do tego pistacje, sparzoną żurawinę i wszystko zagniatać przez 1 minutę Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 1 cm. W rozwałkowanym cieście kubkiem wyciąć krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów