Shortbreads pistacjowe z żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2159
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 230 g masła
- 149 g cukru
- 140 g pistacji
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Żurawinę suszoną sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Masło przełożyć do miski i miksować mikserem przez 2 minuty. Po tym czasie wsypać do niego cukier i miksować przez kolejne 2 minuty, po czym wsypać stopniowo mąkę, sól i wlać ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksować. Następnie dodać do tego pistacje, sparzoną żurawinę i wszystko zagniatać przez 1 minutę Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 1 cm. W rozwałkowanym cieście kubkiem wyciąć krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)