Dorsz z ziemniakami i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2412
Składniki:
- 200 g wędzonego dorsza
- 5 g tłuczonych orzechów włoskich
- 4 ziemniaki
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Jajka włożyć do rondla, potem zalać 1 l wody i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Wędzonego dorsza pozbawić skóry, ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do odcedzonych ziemniaków. Następnie dodać do tego masło i wszystko ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite składniki dodać do jajek na talerzu. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)