Meksykańskie łódki z orzo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2977
Składniki:
- 4 suszone pomidory
- 2 karczochy
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cykoria
- 1 szklanka makaronu orzo
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta cynamonu
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Makaron orzo opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Karczochy, cykorię oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Następnie karczochy zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, po czym odcedzić, pokroić drobno i połączyć z makaronem. Dodać do tego pokrojony szczypiorek. Śmietanę zmieszać z curry, szczyptą cynamonu, mieloną kolendrą, papryką i zalać makaron z karczochami. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem, osączyć z nadmiaru wody, pokroić drobno i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i napełnić liście cykorii.
Komentarze (0)