Zupa z botwiną, orzo i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1641
Składniki:
- 30 g makaronu orzo
- 4 pieczarki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 pietruszka korzeń
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 pomidor
- pęczek botwiny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Botwinę pokroić na kawałki. Pomidora pokroić w kostkę. Pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Makaron orzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną botwinę, pokrojone pieczarki oraz pietruszkę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego makaron orzo, zalać całość bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba), wymieszać i wszystko gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym pomidorem.
Komentarze (0)