Orzo z krewetkami i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3428
Orzo z krewetkami i warzywami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 mrożonych krewetek
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka makaronu orzo
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielony ogórek
  • pęczek zielonego koperku
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić na kawałki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Zielony koperek posiekać drobno. Pokrojone warzywa przełożyć do miski, wycisnąć do nich sok z jednej cytryny i dodać musztardę Dijon. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Makaron zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do wymieszanych warzyw. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, po czym przełożyć na aluminiową tackę do grilla i piec do miękkości. Upieczone ściągnąć z grilla, pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów