Orzo z krewetkami i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3428
Składniki:
- 6 mrożonych krewetek
- 6 pomidorków cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka makaronu orzo
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 czerwona cebula
- 1 zielony ogórek
- pęczek zielonego koperku
- sok z jednej cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić na kawałki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Zielony koperek posiekać drobno. Pokrojone warzywa przełożyć do miski, wycisnąć do nich sok z jednej cytryny i dodać musztardę Dijon. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Makaron zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do wymieszanych warzyw. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, po czym przełożyć na aluminiową tackę do grilla i piec do miękkości. Upieczone ściągnąć z grilla, pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)