Zupa z makaronem i pulpetami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2426
Zupa z makaronem i pulpetami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 g makaronu penny
  • 5 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kromki chleba
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 jajko
  • bazylia do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron penny zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę białą i czerwoną obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę (każdą osobno). Mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego tymianek, majeranek, pokrojoną czerwoną cebulę i wbić jajko. Powyższe składniki doprawić pieprzem oraz solą do smaku i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki. Rozgrzać 2 łyżki oleju w rondlu i zeszklić na nim pokrojoną, białą cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, wlać bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Potem włożyć do tego kulki mięsne i gotować do miękkości mięsa pod przykryciem na średnim ogniu. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać na makaron. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią. Kromki chleba zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów