Zupa z makaronem i pulpetami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2692
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30 g makaronu penny
- 5 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 2 kromki chleba
- 1 marchewka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 jajko
- bazylia do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron penny zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę białą i czerwoną obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę (każdą osobno). Mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego tymianek, majeranek, pokrojoną czerwoną cebulę i wbić jajko. Powyższe składniki doprawić pieprzem oraz solą do smaku i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki. Rozgrzać 2 łyżki oleju w rondlu i zeszklić na nim pokrojoną, białą cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, wlać bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Potem włożyć do tego kulki mięsne i gotować do miękkości mięsa pod przykryciem na średnim ogniu. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać na makaron. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią. Kromki chleba zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)