Spaghetti z pulpetami w sosie
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1192
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 ml sosu pomidorowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 garstka świeżej rukoli
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz czarny mielony
- Pulpety:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
Opis przygotowania:
Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć go z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i dokładnie wymieszać. Uformować z tego ręcznie małe kulki, włożyć je do rondla z bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do makaronu na talerzu.
Sos pomidorowy przelać do rondla, doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać nim całość. Wszystko posypać startym parmezanem i udekorować rukolą.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć go z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i dokładnie wymieszać. Uformować z tego ręcznie małe kulki, włożyć je do rondla z bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do makaronu na talerzu.
Sos pomidorowy przelać do rondla, doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać nim całość. Wszystko posypać startym parmezanem i udekorować rukolą.
Komentarze (0)