Spaghetti z pulpetami w sosie

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 937
Spaghetti z pulpetami w sosie
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 garstka świeżej rukoli
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry

Opis przygotowania:

Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć go z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i dokładnie wymieszać. Uformować z tego ręcznie małe kulki, włożyć je do rondla z bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do makaronu na talerzu.

Sos pomidorowy przelać do rondla, doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać nim całość. Wszystko posypać startym parmezanem i udekorować rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów