Hamburger z jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2261
Hamburger z jajkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml sosu chili
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Chleb tostowy pozbawić skórek, po czym przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i zrumienić z obu stron. Zrumieniony osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i wysmarować gotowym sosem chili. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na chleb z sosem. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, posiekać bardzo drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryka chili, mielonym tymiankiem i całość wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je na rumiany kolor z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone dodać do potrawy. Wszystko posypać świeżo startą gałką muszkatołową, bułką tartą i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów