Hamburger z jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2261
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 100 ml sosu chili
- 4 łyżki oleju
- 2 kromki chleba tostowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Chleb tostowy pozbawić skórek, po czym przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i zrumienić z obu stron. Zrumieniony osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i wysmarować gotowym sosem chili. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na chleb z sosem. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, posiekać bardzo drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryka chili, mielonym tymiankiem i całość wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je na rumiany kolor z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone dodać do potrawy. Wszystko posypać świeżo startą gałką muszkatołową, bułką tartą i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)