Bagietka z pulpetami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2714
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 100 ml łagodnego keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego sera cheddar
- 2 bagietki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bagietki przekroić w wzdłuż i wysmarować je oliwą z oliwek. Następnie przełożyć je na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na tackę. Mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego bułkę tartą, tarty ser cheddar, mielone nasiona kolendry i wbić do tego jajko. Czosnek obrać ze skóry posiekać drobno i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pierzu i dokładnie wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i wrzucić je do gotującego się bulionu warzywnego. Składniki gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ugotowane kulki wyciągnąć z bulionu i wyłożyć je na zrumienionej wcześniej bagietce. Wszystko polać keczupem, posypać tartym parmezanem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)