Ziemniaki z jajkami i selerem zapiekanym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1894
Ziemniaki z jajkami i selerem zapiekanym
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 1 duży seler
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich oczkach, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać śmietaną kremówką, dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń. Następnie wbić do tego jajko i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż białko się zetnie, wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do nich masło, razem ubić na jednolitą miazgę, przełożyć na talerz, oprószyć przyprawą do ziemniaków i podawać razem z zapieczonymi wcześniej składnikami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów