Ziemniaki z jajkami i selerem zapiekanym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1894
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 1 duży seler
- 1 łyżka masła
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich oczkach, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać śmietaną kremówką, dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń. Następnie wbić do tego jajko i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż białko się zetnie, wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do nich masło, razem ubić na jednolitą miazgę, przełożyć na talerz, oprószyć przyprawą do ziemniaków i podawać razem z zapieczonymi wcześniej składnikami.
Komentarze (0)