Bulion z makaronem i pulpetami z indyka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1475
Składniki:
- 200 g makaronu nitki
- 2 marchewek
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1,5 l bulionu warzywnego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Pulpety:
- 300 mielonego mięsa z indyka
- 300 g mąki pszennej
- 2 marchewki gotowane
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić na 1 l gotującej się lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki i przełożyć do rondla. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonej marchwi w rondlu. Następnie oba składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości marchwi.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Marchew gotowaną pokroić w drobna kostkę i dodać do mielonego mięsa z indyka. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym uformować z nich małe kulki ręcznie. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Potem ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążku kubkiem. W wycięte krążki zawinąć przygotowane wcześniej kuli mięsne z innymi składnikami i całość skleić ręcznie. Wszystko wrzucić do 1,5 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu pulpety wyciągnąć z wody, przełożyć je do makaronu w misce i zalać składniki wrzącym bulionem z marchewką.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Marchew gotowaną pokroić w drobna kostkę i dodać do mielonego mięsa z indyka. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym uformować z nich małe kulki ręcznie. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Potem ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążku kubkiem. W wycięte krążki zawinąć przygotowane wcześniej kuli mięsne z innymi składnikami i całość skleić ręcznie. Wszystko wrzucić do 1,5 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu pulpety wyciągnąć z wody, przełożyć je do makaronu w misce i zalać składniki wrzącym bulionem z marchewką.
Komentarze (0)