Kulki wieprzowo-drobiowe z grilla
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1750
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jabłko czerwone
- 1 jajko
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Jabłko obrać ze skóry, pozbawić gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej cebuli. Następnie składniki zalać sokiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka przemielić przez maszynkę do mięsa, połączyć z mieloną wieprzowiną i dodać do wymieszanych składników w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, dodać pastę chili, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym wbić do tego jajko i dokładnie wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i nabić je na patyczki szaszłykowe. Całość przełożyć na aluminiowa tackę do grilla, skropić oliwą z oliwek i piec na rozpalonym grillu do miękkości. Gotowe przełożyć na talerz, udekorować natką selera i polać sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze (0)