Grochówka z imbirem i miętą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2945
Składniki:
- 300 g grochu łuskanego
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 kromki chleba razowego
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka świeżej mięty
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Groch łuskany moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, po czym odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę razem z łodygami selera i marchwią. Rozgrzać olej w garnku, po czym dodać do niego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać marchew, obrany oraz starty na drobnej tarce imbir, pokrojone łodygi selera i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki zalać bulionem warzywnym, dodać namoczony wcześniej groch łuskany i gotować do miękkości grochu. Potem dodać do tego mrożony zielony groszek i gotować jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia, dodać pokrojoną drobno miętę i przelać na talerz. Następnie wlać do tego jogurt, wymieszać i podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)