Grochówka z imbirem i miętą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2945
Grochówka z imbirem i miętą
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka świeżej mięty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Groch łuskany moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, po czym odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę razem z łodygami selera i marchwią. Rozgrzać olej w garnku, po czym dodać do niego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać marchew, obrany oraz starty na drobnej tarce imbir, pokrojone łodygi selera i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki zalać bulionem warzywnym, dodać namoczony wcześniej groch łuskany i gotować do miękkości grochu. Potem dodać do tego mrożony zielony groszek i gotować jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia, dodać pokrojoną drobno miętę i przelać na talerz. Następnie wlać do tego jogurt, wymieszać i podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów