Zupa grzybowa z pulpetami rybnymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2235
Zupa grzybowa z pulpetami rybnymi
fot. indigotimbre / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sol
  • Zupa:
  • 500 g świeżych podgrzybków
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • Na pulpety rybne:
  • 300 g filetów z mintaja
  • 3 kromki czerstwego chleba bez skórek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ryb

Opis przygotowania:

Grzyby oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Podgrzybki dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki.

Przygotować zupę: cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej podgrzybki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki i dodać do smażonych składników. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować przez 10 minut. Po tym czasie śmietanę kremówkę rozmieszać z mąką w kubku i przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować jeszcze przez 2,5 minuty pod przykryciem. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Przygotować pulpety rybne: kromki czerstwego chleba przełożyć do miski, zalać je mlekiem i moczyć przez 5 minut. Następnie odcisnąć je z nadmiaru mleka i razem z filetami rybnymi przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do składników w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się wody. Całość gotować przez 3 minuty, po czym łyżką cedzakową odcedzić kulki i przełożyć je do ugotowanej wcześniej zupy.

Wszystko posypać pokrojoną natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów