Zupa z macą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2566
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g macy
- 2 jajka
- 2 łodygi selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 seler mały
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Obrane i pokrojone warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i przełożyć do miski, natomiast bulion pozostawić w rondlu. Macę pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do ugotowanych wcześniej warzyw w misce. Wsypać do tego mieloną gałkę muszkatołową, kolendrę i kumin. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić jajka.Całość dokładnie wyrobić ręcznie, uformować z tego kulki, wrzucić je do rondla z bulionem i szybko zagotować. Po zagaotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)