Kotlety rybne z macą i marchewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2119
Kotlety rybne z macą i marchewką
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z karpia
  • 200 g filetów z siei
  • 200 g macy tradycyjnej (pieczywa chrupkiego)
  • 1 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 0,5 kg marchewki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety rybne oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Filety przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Dodać do nich pokruszoną na drobne kawałeczki macę i wbić jajko. Następnie wlać do tego sos sojowy, dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je na 1 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, a następnie zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Całość posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów