Kotlety rybne z macą i marchewką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2348
Składniki:
- 200 g filetów z karpia
- 200 g filetów z siei
- 200 g macy tradycyjnej (pieczywa chrupkiego)
- 1 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 0,5 kg marchewki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety rybne oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Filety przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Dodać do nich pokruszoną na drobne kawałeczki macę i wbić jajko. Następnie wlać do tego sos sojowy, dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je na 1 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, a następnie zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Całość posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)