Zupa cebulowa z macą razową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1486
Składniki:
- 600 ml bulionu wołowego
- 4 czerwone cebule
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 plastry macy razowej
- 2 łyżki brandy
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 szklanka białego wytrawnego wermutu
- 0,5 szklanki tartego sera Gruyere
- 0,5 szklanki tartego sera Cheddar
- sól
- pieprz czarny mielony
- bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Olej wlać do rondla, dodać do niego masło i rozpuścić na małym ogniu w rondlu. Cebulę białą oraz czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do rozpuszczonych składników w rondlu. Cebulę wymieszać i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wtedy wsypać do tego szczyptę soli, cukier brązowy i smażyć do chwili, aż cebula zbrązowieje. Kiedy to nastąpi, wlać do tego wermut, brandy i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Następnie wlać do tego bulion wołowy, dodać gałązki świeżego tymianku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i wsypać suszony tymianek. Całość wymieszać i gotować około 30 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Macę razową pokroić na kawałki i przełożyć ją na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Następnie posypać ją tartymi serami Gruyere oraz Cheddar i smażyć na małym ogniu do chwili, aż sery zaczną się roztapiać. Wówczas smażone składniki ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)