Sałatka ze smażonego tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3168
Składniki:
- 300 g jedwabistego tofu
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 marchewki
- 2 szalotki
- 2 łyżki pasty miso
- 2 łyżki oleju słonecznikowy
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 0,5 główki białej kapusty
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Kapustę białą zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym zalać ją 3 szklankami wrzącej wody, trzymać przez 30 sekund, potem odcedzić i wymieszać ze startą marchewką. Szalotki oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Następnie masło orzechowe przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, wlać do tego miód, ocet jabłkowy, olej słonecznikowy, olej sezamowy, sos sojowy, dodać pastę miso i suszona kolendrę. Wszystko dokładnie mieszać na małym ogniu przez 1 minutę, potem ściągnąć z ognia i wymieszać z kapustą i marchewką. Tofu pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię baz tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)