Maca ze szpinakiem i pistacjami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2752
Maca ze szpinakiem i pistacjami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na macę:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą woda, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony szpinak, wsypać tłuczone pistacje i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.

Przygotować macę: mąkę pszenną wymieszać z mąką razową oraz solą w misce. Oliwę z oliwek przelać do miksera, wlać do tego zimna wodę, razem zmiksować, przelać do wymieszanych składników i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia. Nałożyć na nie duszony wcześniej szpinak ze składnikami i całość wyrównać łopatką.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do odpowiedniego naczynia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów