Maca ze szpinakiem i pistacjami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2948
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 pęczki świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
- 0,5 łyżeczki soli
- Na macę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki zimnej wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą woda, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony szpinak, wsypać tłuczone pistacje i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Przygotować macę: mąkę pszenną wymieszać z mąką razową oraz solą w misce. Oliwę z oliwek przelać do miksera, wlać do tego zimna wodę, razem zmiksować, przelać do wymieszanych składników i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia. Nałożyć na nie duszony wcześniej szpinak ze składnikami i całość wyrównać łopatką.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do odpowiedniego naczynia.
Przygotować macę: mąkę pszenną wymieszać z mąką razową oraz solą w misce. Oliwę z oliwek przelać do miksera, wlać do tego zimna wodę, razem zmiksować, przelać do wymieszanych składników i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia. Nałożyć na nie duszony wcześniej szpinak ze składnikami i całość wyrównać łopatką.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do odpowiedniego naczynia.
Komentarze (0)