Boczek z grillowanym koprem, sałatą i pietruszką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2297
Boczek z grillowanym koprem, sałatą i pietruszką
fot. prawncrackers / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g surowego boczku wieprzowego
  • 6 listków bazylii
  • 4 pietruszki (korzeń)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 koper włoski
  • 1 kapusta chińska
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Boczek podzielić na porcje, zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Potem odcedzić i zostawić jedną szklankę wywaru z gotowanego mięsa. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę w całości przełożyć na tackę aluminiową do grilla, dodać pokrojony na kawałki koper włoski i przypiec na rozpalonym grillu. Przypieczone przełożyć do rondla, zalać 1 szklankę wywaru z gotowanego mięsa, dodać kapustę chińską, doprawić solą oraz pieprzem, przykryć i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Uduszone warzywa osączyć z nadmiaru wody i dodać do mięsa. Bazylię utrzeć z oliwą i szczyptą pieprzu w misce, po czym dodać do reszty składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów