Boczek z grillowanym koprem, sałatą i pietruszką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2297
Składniki:
- 400 g surowego boczku wieprzowego
- 6 listków bazylii
- 4 pietruszki (korzeń)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 koper włoski
- 1 kapusta chińska
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Boczek podzielić na porcje, zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Potem odcedzić i zostawić jedną szklankę wywaru z gotowanego mięsa. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę w całości przełożyć na tackę aluminiową do grilla, dodać pokrojony na kawałki koper włoski i przypiec na rozpalonym grillu. Przypieczone przełożyć do rondla, zalać 1 szklankę wywaru z gotowanego mięsa, dodać kapustę chińską, doprawić solą oraz pieprzem, przykryć i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Uduszone warzywa osączyć z nadmiaru wody i dodać do mięsa. Bazylię utrzeć z oliwą i szczyptą pieprzu w misce, po czym dodać do reszty składników.
Komentarze (0)