Pistacjowe macarons

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2270
Pistacjowe macarons
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Macarons:
  • 200 g cukru pudru
  • 125g tłuczone migdałów
  • 30 g tłuczonych pistacji
  • 5 g suszonych moreli
  • 4 białka jajka
  • Na wypełnienie:
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka

Opis przygotowania:

Suszone morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałeczki. Do pokrojonych moreli dodać tłuczone pistacje, migdały i dokładnie wymieszać.

Przygotować macarons: wymieszane składniki przełożyć do rondla. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ubitą pianę zmiksować mikserem z wymieszanymi składnikami, po czym łyżką przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni z włączonym wentylatorem przez 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować wypełnienie: śmietanę podgrzać w rondlu, wsypać do niej cukier waniliowy i biały. Potem dodać masło, wymieszać, dodać żółtka, ponownie wymieszać i szybko zagotować. Powinna powstać gęsta masa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przestudzić. Przestudzona masę nałożyć na upieczone połówki ciastek, a następnie nakryć całość drugą połówką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów