Zupa z kuskusem, kurczakiem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 993
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 4 kromki chleba razowego
- 2 marchewki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki kuskusu
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek szpinaku
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeży rozmaryn do dekoracji
Opis przygotowania:
Szpinak oraz marchew dokładnie umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojoną wcześniej marchewką zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Wlać do tego bulion warzywny, wsypać kuskus, dodać skrzydełka z kurczaka i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wrzucić do tego szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski, udekorować świeżym rozmarynem i podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)