Pizza z kurczakiem serem i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2349
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 100 g twarogu koziego
- 10 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 5 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną wymieszać z solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Następnie nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie i przełożyć na blachę do pieczenia. Szpinak rozmrozić, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i nałożyć na ciasto od pizzy. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, curry i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione mięso dodać do składników. Następnie dodać do tego sparzone wcześniej suszone pomidory, osączone z zalewy oraz pokrojone w plastry czarne oliwki i pokruszony na kawałki twaróg kozi. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczoną pizzę wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)