Gnocchi z groszkiem, kurczakiem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3348
Składniki:
- 250 g zielonego groszku w zalewie
- 4 liście świeżego szpinaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Gnocchi:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Liście szpinaku oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Groszek zielony osączyć z zalewy.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę przełożyć na stolnicę, dodać do niej mąkę, wbić jajko i całości wyrobić ciasto. Podsypać je mąką i zwinąć w jeden długi rulon o grubości 2 cm.
Następnie rulon pokroić ostrym nożem na 1,5 cm ukośne kluski, wrzucić je do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Ćwiartki z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa. Wtedy odcedzić je z nadmiaru bulionu, oddzielić od kości i dodać je gnocchi na talerzu.
Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej liście świeżego szpinaku. Szpinak smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie ściągnąć go z ognia i wraz z oliwą dodać po potrawy.
Wszystko posypać tartym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i posypać zielonym groszkiem
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę przełożyć na stolnicę, dodać do niej mąkę, wbić jajko i całości wyrobić ciasto. Podsypać je mąką i zwinąć w jeden długi rulon o grubości 2 cm.
Następnie rulon pokroić ostrym nożem na 1,5 cm ukośne kluski, wrzucić je do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Ćwiartki z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa. Wtedy odcedzić je z nadmiaru bulionu, oddzielić od kości i dodać je gnocchi na talerzu.
Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej liście świeżego szpinaku. Szpinak smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie ściągnąć go z ognia i wraz z oliwą dodać po potrawy.
Wszystko posypać tartym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i posypać zielonym groszkiem
Komentarze (0)