Gruszki duszone w syropie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2596
Składniki:
- 1,5 kg gruszek
- 100 g cukru
- 2 szklanki czerwonego wina Beaujolais
- 2 gwiazdy anyżu
- 2 laski cynamonu
- 2 strąki kardamonu
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka likieru z czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, po czym usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ćwiartki. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Obrane gruszki przełożyć do garnka. Zalać je czerwonym winem, likierem porzeczkowym i wodą. Potem dodać do tego cukier, imbir, kardamon, gwiazdy anyżu, laski cynamonu i suszona trawę cytrynową. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Ugotowane składniki przecedzić, aby zostały jedynie gruszki i syrop, resztę usunąć. Syrop z gruszkami przelać do odpowiedniego słoja, po czym zamknąć go i odwróconą stroną wstawić do garnka z wodą (woda ma sięgać jedynie lekko ponad zamknięcie słoja). Całość zagotować, ściągnąć z ognia i odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze (0)