Gruszki duszone w syropie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2596
Gruszki duszone w syropie
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek
  • 100 g cukru
  • 2 szklanki czerwonego wina Beaujolais
  • 2 gwiazdy anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 strąki kardamonu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka likieru z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, po czym usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ćwiartki. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Obrane gruszki przełożyć do garnka. Zalać je czerwonym winem, likierem porzeczkowym i wodą. Potem dodać do tego cukier, imbir, kardamon, gwiazdy anyżu, laski cynamonu i suszona trawę cytrynową. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Ugotowane składniki przecedzić, aby zostały jedynie gruszki i syrop, resztę usunąć. Syrop z gruszkami przelać do odpowiedniego słoja, po czym zamknąć go i odwróconą stroną wstawić do garnka z wodą (woda ma sięgać jedynie lekko ponad zamknięcie słoja). Całość zagotować, ściągnąć z ognia i odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów