Naleśniki z pigwą i orzechami

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1421
Naleśniki z pigwą i orzechami
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 350 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 owoce pigwy
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie: pigwy umyć, pokroić w ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zagotować 1 l wody z miodem i na wrzątek wrzucić pokrojone wcześniej pigwy. Owoce wymieszać i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie owoce pigwy odcedzić na sicie, przesypać je do miski i wymieszać z tłuczonymi orzechami włoskimi i cukrem pudrem.

Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić do tego jajko i wlać olej. Następnie całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Po zmiksowaniu ciasto przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i zawinąć w nie wymieszaną pigwę z orzechami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów