Naleśniki z pigwą i orzechami
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1421
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 350 g łuskanych orzechów włoskich
- 4 owoce pigwy
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować nadzienie: pigwy umyć, pokroić w ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zagotować 1 l wody z miodem i na wrzątek wrzucić pokrojone wcześniej pigwy. Owoce wymieszać i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie owoce pigwy odcedzić na sicie, przesypać je do miski i wymieszać z tłuczonymi orzechami włoskimi i cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić do tego jajko i wlać olej. Następnie całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Po zmiksowaniu ciasto przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i zawinąć w nie wymieszaną pigwę z orzechami.
Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić do tego jajko i wlać olej. Następnie całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Po zmiksowaniu ciasto przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i zawinąć w nie wymieszaną pigwę z orzechami.
Komentarze (0)