Zupa z kuskusem, cieciorką, mięsem i pitą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2100
Składniki:
- 200 g cieciorki w zalewie
- 200 g karkówki wołowej bez kości
- 3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 chlebki pita
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka kuskusu
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cieciorkę osączyć z zalewy. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej w drugim rondlu, dodać do niego pokrojone wcześniej mięso, lekko je zrumienić na średnim ogniu, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, kolendrą i dodać do tego pokrojony czosnek z cebulą. Składniki wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać do tego pokrojoną marchew i osączoną z zalewy cieciorkę. Całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego przecier pomidorowy, ponownie wymieszać i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i zagotować. Następnie składniki ściągnąć z ognia, przelać do kuskusu na talerzu. Gotowa zupę posypać natka zielonej pietruszki, udekorować pokrojoną cytryną i podawać z chlebkiem pita.
Komentarze (0)