Zupa z kurczakiem, tofu i makaronem ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3431
Zupa z kurczakiem, tofu i makaronem ryżowym
fot. Mr Michael Phams / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 50 g tofu
  • 40 g makaronu ryżowego wstążki
  • 20 dag wędzonego boczku w plastrach
  • maggi
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do miski. Piersi kurczaka oprószyć pieprzem i solą, pokroić na kawałki, zalać 1 l wody i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojony na kawałki tofu, gotować przez 5 minut, po czym dodać pokrojony drobno szczypiorek, doprawić pieprzem, solą, maggi, wymieszać i przelać na makaron. Boczek wędzony oprószyć ostrą papryką chili, pokroić na cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie przełożyć go na wierzch zupy. Całość posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów