Faworki

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3600
Faworki
fot. Mfloryan / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Do mąki dodać proszek do pieczenia, olej, łyżkę cukru pudru, żółtka, spirytus, sól, śmietanę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm. Ciasto pokroić w prostokąty 10 cm x 2 cm, zrobić nacięcie w środku, przewinąć jeden koniec przez środek. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów