Faworki
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3600
Składniki:
- 20 dag mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki oleju sojowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Do mąki dodać proszek do pieczenia, olej, łyżkę cukru pudru, żółtka, spirytus, sól, śmietanę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm. Ciasto pokroić w prostokąty 10 cm x 2 cm, zrobić nacięcie w środku, przewinąć jeden koniec przez środek. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)