Sałatka z jajkiem i makaronem ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2169
Sałatka z jajkiem i makaronem ryżowym
fot. clayirving / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g makaronu ryżowego nitki
  • 5 g orzeszków pinii
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą pokroić na kawałki. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Pomidory pokroić na drobne kawałki. Pokrojone warzywa połączyć ze sobą. Następnie makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pokrojonych warzyw. Jajka włożyć do rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zalać sokiem cytrynowym, wymieszanym z oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Orzeszki pinii przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Potem ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów