Sałatka z jajkiem i makaronem ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2366
Składniki:
- 20 g makaronu ryżowego nitki
- 5 g orzeszków pinii
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 główka sałaty strzępiastej
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą pokroić na kawałki. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Pomidory pokroić na drobne kawałki. Pokrojone warzywa połączyć ze sobą. Następnie makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pokrojonych warzyw. Jajka włożyć do rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zalać sokiem cytrynowym, wymieszanym z oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Orzeszki pinii przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Potem ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)