Wontony z makaronem ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2276
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 kapusta chińska
- 1 pęczek szczypiorku
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz
- Na wontony:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 15 dag krewetek mrożonych
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 szklanki mąki
- 1 cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy zalać 1,5 l lekko osolonej wody, dodać sos sojowy i ugotować do miękkości. Następnie makaron odcedzić i wyłożyć na talerz, natomiast gotowaną wodę z sosem pozostawić, dodać do niej opłukaną kapustę chińską, zagotować i całością zalać makaron na talerzu.
Przygotować ciasto na wontony: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej letnią wodę, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić w kwadraty.
Mięso mielone przełożyć do miski. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i dodać do mięsa wraz z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą oraz olejem sezamowym. Doprawić pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Dwie łyżki wymieszanych składników pozostawić, a z reszty ręcznie uformować kulki. Uformowane kulki nałożyć na kwadraty ciasta i razem pozawijać. Zagotować 1 l wody, następnie na wrzątek wrzucić zawinięte ciasto. Gotować przez 3 minuty, odcedzić i dodać do potrawy. Pozostawione 2 łyżki wymieszanego mięsa zrumienić na patelni na rozgrzanym oleju i dodać do całości. Danie oprószyć mieloną papryką oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować ciasto na wontony: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej letnią wodę, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić w kwadraty.
Mięso mielone przełożyć do miski. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i dodać do mięsa wraz z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą oraz olejem sezamowym. Doprawić pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Dwie łyżki wymieszanych składników pozostawić, a z reszty ręcznie uformować kulki. Uformowane kulki nałożyć na kwadraty ciasta i razem pozawijać. Zagotować 1 l wody, następnie na wrzątek wrzucić zawinięte ciasto. Gotować przez 3 minuty, odcedzić i dodać do potrawy. Pozostawione 2 łyżki wymieszanego mięsa zrumienić na patelni na rozgrzanym oleju i dodać do całości. Danie oprószyć mieloną papryką oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)