Wieprzowina duszona z makaronem ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3023
Składniki:
- 400 g wieprzowiny bez kości
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 3 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wieprzowinę umyć, natrzeć pieprzem oraz solą, pokroić w plastry i zrumienić na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki i zeszklić ją. Następnie dodać do tego pokrojoną na kawałki i pozbawiona nasion paprykę, liść laurowy i ziele angielskie. Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na makaron.
Komentarze (0)