Wieprzowina duszona z makaronem ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3023
Wieprzowina duszona z makaronem ryżowym
fot. pointnshoot / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wieprzowiny bez kości
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wieprzowinę umyć, natrzeć pieprzem oraz solą, pokroić w plastry i zrumienić na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki i zeszklić ją. Następnie dodać do tego pokrojoną na kawałki i pozbawiona nasion paprykę, liść laurowy i ziele angielskie. Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na makaron.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów