Kimchi z makaronem ryżowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3632
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 3 łyżki miodu lipowego
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łodygi szczypiorku do dekoracji
- 1 biała rzodkiew
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie rzodkiew białą obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek rozkroić na połowę i pokroić go na kawałki. Pokrojone warzywa dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Miód przelać do rondla, wlać do niego sok z limonki, dodać mieloną paprykę chili i całość podgrzewać na małym ogniu do czasu uzyskania płynnej konsystencji. Podgrzane składniki ściągnąć z ognia i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i udekorować pokrojonym szczypiorkiem. Podawać do spożycia po 15 minutach od zalania składników płynnym miodem.
Komentarze (0)