Kimchi z makaronem ryżowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3632
Kimchi z makaronem ryżowym
fot. janineomg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łodygi szczypiorku do dekoracji
  • 1 biała rzodkiew
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie rzodkiew białą obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek rozkroić na połowę i pokroić go na kawałki. Pokrojone warzywa dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Miód przelać do rondla, wlać do niego sok z limonki, dodać mieloną paprykę chili i całość podgrzewać na małym ogniu do czasu uzyskania płynnej konsystencji. Podgrzane składniki ściągnąć z ognia i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i udekorować pokrojonym szczypiorkiem. Podawać do spożycia po 15 minutach od zalania składników płynnym miodem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów