Piadina

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3080
Piadina
fot. Kobako (Wikimedia Common) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 15 g szynki wędzonej w plastrach
  • 15 g salami w plastrach
  • 15 g sera gouda w plastrach
  • 4 gałązki rukoli
  • 2 pomidory
  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wlać do tego oliwę z oliwek, wino wytrawne, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu.

Smażyć na średnim ogniu najpierw z jednej strony do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy odwrócić na drugą stronę, wysmarować ją keczupem i nałożyć na to plastry sera gouda, szynki, salami i pomidory. Następnie całość wyłożyć rukolą, posypać pokrojonymi wcześniej pieczarkami i wszystko złożyć na pół. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)