Piadina
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3080
Składniki:
- 15 g szynki wędzonej w plastrach
- 15 g salami w plastrach
- 15 g sera gouda w plastrach
- 4 gałązki rukoli
- 2 pomidory
- 2 pieczarki
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 30 ml oliwy z oliwek
- 30 ml białego, wytrawnego wina
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wlać do tego oliwę z oliwek, wino wytrawne, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu.
Smażyć na średnim ogniu najpierw z jednej strony do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy odwrócić na drugą stronę, wysmarować ją keczupem i nałożyć na to plastry sera gouda, szynki, salami i pomidory. Następnie całość wyłożyć rukolą, posypać pokrojonymi wcześniej pieczarkami i wszystko złożyć na pół. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wlać do tego oliwę z oliwek, wino wytrawne, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu.
Smażyć na średnim ogniu najpierw z jednej strony do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy odwrócić na drugą stronę, wysmarować ją keczupem i nałożyć na to plastry sera gouda, szynki, salami i pomidory. Następnie całość wyłożyć rukolą, posypać pokrojonymi wcześniej pieczarkami i wszystko złożyć na pół. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)