Wołowina w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2861
Wołowina w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym
fot. pointnshoot / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wołowiny bez kości
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa i mięso umyć i osączyć z wody. Następnie mięso oprószyć pieprzem, solą oraz imbirem i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Zrumienione zalać bulionem warzywnym, ugotować do miękkości i odcedzić (zostawić 0,5 szklanki gotowanego bulionu). Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pozostawiony bulion przelać do rondla i postawić na małym ogniu. Dodać do tego pokrojone warzywa, mięso, przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość połączyć z makaronem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów