Wołowina w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3102
Składniki:
- 40 g wołowiny bez kości
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa i mięso umyć i osączyć z wody. Następnie mięso oprószyć pieprzem, solą oraz imbirem i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Zrumienione zalać bulionem warzywnym, ugotować do miękkości i odcedzić (zostawić 0,5 szklanki gotowanego bulionu). Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pozostawiony bulion przelać do rondla i postawić na małym ogniu. Dodać do tego pokrojone warzywa, mięso, przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość połączyć z makaronem.
Komentarze (0)