Pierogi z masłem orzechowym i makaronem ryżowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3147
Składniki:
- 300 g masła orzechowego
- 20 g makaronu ryżowego nitki
- 2 mango
- 2 łyżki polewy czekoladowej
- 1 łyżka cukru pudru
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Makaron zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostką i dodać do makaronu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego gorącą wodę i wyrobić ręcznie elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką masło orzechowe, po czym wszystko dokładnie zlepić.
Zlepione pierogi wrzucić na 2 minuty do gotującej się wody, a potem wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru wody. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i dodać osączone pierogi. Smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią, wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać cukrem pudrem i polać gotową polewą czekoladową.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego gorącą wodę i wyrobić ręcznie elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką masło orzechowe, po czym wszystko dokładnie zlepić.
Zlepione pierogi wrzucić na 2 minuty do gotującej się wody, a potem wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru wody. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i dodać osączone pierogi. Smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią, wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać cukrem pudrem i polać gotową polewą czekoladową.
Komentarze (0)