Pierogi z masłem orzechowym i makaronem ryżowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3118
Pierogi z masłem orzechowym i makaronem ryżowym
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g masła orzechowego
  • 20 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 mango
  • 2 łyżki polewy czekoladowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Makaron zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostką i dodać do makaronu.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego gorącą wodę i wyrobić ręcznie elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką masło orzechowe, po czym wszystko dokładnie zlepić.

Zlepione pierogi wrzucić na 2 minuty do gotującej się wody, a potem wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru wody. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i dodać osączone pierogi. Smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią, wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać cukrem pudrem i polać gotową polewą czekoladową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów