Mus czekoladowy z syropem malinowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1967
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 ml syropu malinowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- świeże owoce do dekoracji
- liście mięty do dekoracji
Opis przygotowania:
Zagotować 1 l wody w garnku. Żelatynę namoczyć w mleku, aby napęczniała. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do pokruszonej czekolady dodać masło, po czym oba składniki postawić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić na parze, mieszając drewnianą łyżką. Do rozpuszczonych składników wlać nasiąkniętą żelatynę i dokładnie rozmieszać. Następnie śmietanę ubić mikserem na puszystą pianę i dodać do rozpuszczonych składników. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z ekstraktem waniliowym i dodać do składników. Natomiast z białek oraz cukru ubić mikserem sztywną pianę i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do odpowiedniej foremki i zamrozić w zamrażalniku. Zamrożone wyciągnąć zamrażalnika i foremek i wyłożyć na talerz, polać syropem malinowym i udekorować świeżymi owocami oraz miętą.
Komentarze (0)