Mus czekoladowy z syropem malinowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1967
Mus czekoladowy z syropem malinowym
fot. UggBoy?UggGirl [ PHOTO // WORLD // TRAVEL ] / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 ml syropu malinowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • świeże owoce do dekoracji
  • liście mięty do dekoracji

Opis przygotowania:

Zagotować 1 l wody w garnku. Żelatynę namoczyć w mleku, aby napęczniała. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do pokruszonej czekolady dodać masło, po czym oba składniki postawić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić na parze, mieszając drewnianą łyżką. Do rozpuszczonych składników wlać nasiąkniętą żelatynę i dokładnie rozmieszać. Następnie śmietanę ubić mikserem na puszystą pianę i dodać do rozpuszczonych składników. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z ekstraktem waniliowym i dodać do składników. Natomiast z białek oraz cukru ubić mikserem sztywną pianę i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do odpowiedniej foremki i zamrozić w zamrażalniku. Zamrożone wyciągnąć zamrażalnika i foremek i wyłożyć na talerz, polać syropem malinowym i udekorować świeżymi owocami oraz miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów