Zupa z kurczakiem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2753
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3 pomidory cherry
- 3 marchewki
- 2 awokado
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- natka kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach wody i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni. Udka kurczaka posolić, oprószyć pieprzem i wrzucić do oleju. Obsmażyć z obu stron. Obrać cebulę, czosnek, pokroić drobno i dodać do kurczaka. Kiedy mięso będzie miększe, pozbawić je kości. Następnie przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać marchew, kminek, łodygę selera pokrojoną w kostkę i zagotować. Przed zagotowaniem dodać ostrą paprykę, pomidory pokrojone drobno i ćwiartki awokado bez pestki. Zupę doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Wyłożyć ryż na talerz i zalać go zagotowana zupą. Podawać na gorąco.
Komentarze (0)