Tom kha - tajska zupa z kurczakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 80
Tom kha - tajska zupa z kurczakiem
fot. karandaev (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki pasty Tom-kha
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 2 plastry cytryny
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 korzenia selera
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa i natkę kolendry umyć i odsączyć z wody. Seler obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Do rondla wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać do tego pokrojony w różyczki brokuł, seler i pokrojone na kawałki piersi z kurczaka. Następnie wlać sos rybny, dodać trawę cytrynową, świeżo starty imbir, pastę tom-kha, szalotkę, czosnek, paprykę chili, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i udekorować plastrami cytryny oraz natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów