Tom kha - tajska zupa z kurczakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1027
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki pasty Tom-kha
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 2 plastry cytryny
- 1 brokuł
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 trawa cytrynowa
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 korzenia selera
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa i natkę kolendry umyć i odsączyć z wody. Seler obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Do rondla wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać do tego pokrojony w różyczki brokuł, seler i pokrojone na kawałki piersi z kurczaka. Następnie wlać sos rybny, dodać trawę cytrynową, świeżo starty imbir, pastę tom-kha, szalotkę, czosnek, paprykę chili, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i udekorować plastrami cytryny oraz natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)