Ciasto kokosowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5684
Ciasto kokosowe
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 60 g masła
  • 60 ml mleka
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Na wierzch ciasta:
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 40 g cukru
  • 25 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 15 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać do niej stopniowo wiórki kokosowe i mleko, cały czas ucierając. Białka ubić trzepaczką ze szczyptą soli, 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego na puszystą pianę i dodawać stopniowo do utartej mary. Następnie całość wymieszać. Mąkę wymieszać z 1 łyżeczka proszku do pieczenia, a następnie również stopniowo dodawać do utartych składników, cały czas mieszając. Wszystkie wymieszane składniki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować wierzch ciasta: masło utrzeć z cukrem na puszystą masą. Wsypać do niej wiórki kokosowe, tłuczone orzechy włoskie, wlać śmietanę oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i całość dokładnie wymieszać. Potem wszystko przełożyć łopatką na ciasto w formie.

Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów