Ciasto kokosowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5684
Składniki:
- Na ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 70 g wiórek kokosowych
- 60 g masła
- 60 ml mleka
- 2 białka jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Na wierzch ciasta:
- 60 ml śmietany kremówki
- 50 g wiórek kokosowych
- 40 g cukru
- 25 g tłuczonych orzechów włoskich
- 15 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać do niej stopniowo wiórki kokosowe i mleko, cały czas ucierając. Białka ubić trzepaczką ze szczyptą soli, 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego na puszystą pianę i dodawać stopniowo do utartej mary. Następnie całość wymieszać. Mąkę wymieszać z 1 łyżeczka proszku do pieczenia, a następnie również stopniowo dodawać do utartych składników, cały czas mieszając. Wszystkie wymieszane składniki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować wierzch ciasta: masło utrzeć z cukrem na puszystą masą. Wsypać do niej wiórki kokosowe, tłuczone orzechy włoskie, wlać śmietanę oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i całość dokładnie wymieszać. Potem wszystko przełożyć łopatką na ciasto w formie.
Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor.
Przygotować wierzch ciasta: masło utrzeć z cukrem na puszystą masą. Wsypać do niej wiórki kokosowe, tłuczone orzechy włoskie, wlać śmietanę oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i całość dokładnie wymieszać. Potem wszystko przełożyć łopatką na ciasto w formie.
Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)