Bulion z tortillą, kurczakiem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 992
Bulion z tortillą, kurczakiem i awokado
fot. culinarycara / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 tortille
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 pomidor
  • zielona natka selera
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skory, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka rozdrobnić na male kawałki, włożyć je do rondla, potem zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojonego na małe kawałki pomidora, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu bulion z kurczakiem przelać na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i pokrojoną w cienkie plastry tortillę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć do chwili, aż tortilla się zarumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów