Bulion z tortillą, kurczakiem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1176
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 tortille
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dojrzale awokado
- 1 cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 pomidor
- zielona natka selera
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skory, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka rozdrobnić na male kawałki, włożyć je do rondla, potem zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojonego na małe kawałki pomidora, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu bulion z kurczakiem przelać na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i pokrojoną w cienkie plastry tortillę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć do chwili, aż tortilla się zarumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką selera.
Komentarze (0)