Makaron z ciecierzycą w sosie marchewkowo-serowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2346
Makaron z ciecierzycą w sosie marchewkowo-serowym
fot. katrinshine / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 400 g makaronu ditalini (krótkie rurki)
  • 2 łyżeczki sezamu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na sos:
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wymieszać go z ugotowaną wcześniej ciecierzycą.

Przygotować sos: marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ja do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i zmiksować na jednolitą masę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Czosnek zeszklić na średnim ogniu, po czym dodać do niego zmiksowaną marchew. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, wsypać do tego tarty parmezan, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowaną ciecierzycą oraz makaronem.

Wszystko wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki oraz sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów