Makaron z ciecierzycą w sosie marchewkowo-serowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2671
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 400 g makaronu ditalini (krótkie rurki)
- 2 łyżeczki sezamu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na sos:
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wymieszać go z ugotowaną wcześniej ciecierzycą.
Przygotować sos: marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ja do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i zmiksować na jednolitą masę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Czosnek zeszklić na średnim ogniu, po czym dodać do niego zmiksowaną marchew. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, wsypać do tego tarty parmezan, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowaną ciecierzycą oraz makaronem.
Wszystko wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki oraz sezamem.
Przygotować sos: marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ja do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i zmiksować na jednolitą masę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Czosnek zeszklić na średnim ogniu, po czym dodać do niego zmiksowaną marchew. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, wsypać do tego tarty parmezan, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowaną ciecierzycą oraz makaronem.
Wszystko wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki oraz sezamem.
Komentarze (0)