Pita z kurczakiem, serem, fasolą i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2449
Składniki:
- 200 g czarnej fasoli w zalewie
- 20 g twarogu koziego
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 chlebki pita
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 awokado
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Chlebki pita namoczyć ciepłą woda, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron po 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Fasolę osączyć z zalewy, rozgnieść na miazgę łyżką i wymieszać z pokrojonym awokado. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Potem dodać do tego wymieszane wcześniej składniki, doprawić do smaku przyprawami i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na pitę. Całość przełożyć twarogiem kozim.
Komentarze (0)