Czerwone ziemniaki faszerowane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4501
Czerwone ziemniaki faszerowane
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego bekonu
  • 30 g sera twarogowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzić, przekroić na połówki, wydrążyć środki, pokroić je w drobną kostkę i przełożyć do miski. Bekon wędzony pokroić drobno i dodać do pokrojonych ziemniaków. Następnie dodać do tego pokruszony na drobne kawałeczki ser twarogowy, wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ziemniaki. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec przez 20 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, oprószyć mieloną papryką i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów