Czerwone ziemniaki faszerowane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4501
Składniki:
- 30 g wędzonego bekonu
- 30 g sera twarogowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg czerwonych ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzić, przekroić na połówki, wydrążyć środki, pokroić je w drobną kostkę i przełożyć do miski. Bekon wędzony pokroić drobno i dodać do pokrojonych ziemniaków. Następnie dodać do tego pokruszony na drobne kawałeczki ser twarogowy, wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ziemniaki. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec przez 20 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, oprószyć mieloną papryką i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)