Sushi z kurczakiem, ogórkiem i awokado
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 13922
Składniki:
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 zielony ogórek
- 1 awokado
- 1 por
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 piersi z kurczaka
- 6 liści nori
- gotowy sos sojowy ciemny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Piersi kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem, zalać wodą i ugotować do miękkości mięsa. Następnie odcedzić i pokroić kawałki. Liście nori sparzyć wrzątkiem i rozprostować. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w słomkę i dodać do ogórka. Kurczaka, ogórka i awokado obłożyć ryżem, ścisnąć w ręku liśćmi nori i przełożyć na tacę. Sosem sojowym polać wokół sushi, a całość udekorować sparzonym i pokrojonym drobno porem.
Komentarze (3)
Profanacja ! Co dalej sushi ze schabowym ?
nie gadaj... jadlam sushi z kurczakiem cytrynowym, z pieczonym lososiem, pieczonym wegorzem, smazonymi (tempura) krewetkami, tak samo sa z samymi warzywami i jadlam w prawdziwym sushi barze w toronto
jaka profanacja...poczytaj co to suhi