Zupa z kiełbasą i makaronem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1317
Zupa z kiełbasą i makaronem
fot. Sebastian_Studio (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 czerwona słodka papryka
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • chleb razowy

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Makaron wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do miski. Do rondla dodać pokrojone ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa te zalać bulionem warzywnym i gotować je na średnim ogniu do ich miękkości. Po ugotowaniu doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do makaronu w misce. Kiełbasę śląską pokroić w cienkie plastry, zrumienić ją na mocno rozgrzanym oleju na patelni z jednej strony i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z chlebem razowym

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów