Zupa z kiełbasą i makaronem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1227
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 czerwona słodka papryka
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
- chleb razowy
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Makaron wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do miski. Do rondla dodać pokrojone ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa te zalać bulionem warzywnym i gotować je na średnim ogniu do ich miękkości. Po ugotowaniu doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do makaronu w misce. Kiełbasę śląską pokroić w cienkie plastry, zrumienić ją na mocno rozgrzanym oleju na patelni z jednej strony i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z chlebem razowym
Komentarze (0)