Bakłażan zapiekany z serem, papryką i cebulą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1910
Bakłażan zapiekany z serem, papryką i cebulą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g parmezanu w plastrach
  • 20 g sera Gouda w plastrach
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić w cienkie, podłużne plastry i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Na plastry bakłażana nałożyć plastry parmezanu, dodać do tego pokrojoną cebulę i paprykę, skropić oliwą z oliwek i zawinąć w rulony. Następnie przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wyłożyć pokrojonym serem Gouda. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów