Klops mięsno-warzywny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3255
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 marchewki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona, słodka papryka
- 1 zielona cukinia
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej do posypania formy do pieczenia
- sól
- mielony pieprz czarny
- natka zielonej pietruszki
- Na glazurę:
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Cukinię obrać ze skóry i pokroić również w drobną kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, przełoży je razem z pokrojoną wcześniej marchewką do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa te odcedzić, przełożyć do miksera i zmiksować na drobną masę. Następnie mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego zmiksowane warzywa i pokrojoną cukinie. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i razem z pokrojoną, czerwona papryką zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do warzyw z mięsem w misce. Całość zasypać bułką tarta, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i dobrze wymieszać. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej formy do pieczenia.
Przygotować glazurę: sos pomidorowy przelać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do sosu w misce. Wsypać do tego suszony tymianek, szczyptę soli i dobrze wymieszać, po czym wysmarować tym mięso z warzywami w formie do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C stopni i piec przez około 1-1,5 godziny. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.
Przygotować glazurę: sos pomidorowy przelać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do sosu w misce. Wsypać do tego suszony tymianek, szczyptę soli i dobrze wymieszać, po czym wysmarować tym mięso z warzywami w formie do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C stopni i piec przez około 1-1,5 godziny. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.
Komentarze (0)