Ash reshteh - perska zupa ziołowa z makaronem
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1309
Składniki:
- 400 g makaronu wstążki
- 100 ml śmietany 32%
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 l bulionu wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 1 pęczek zielonej kolendry
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- 0,5 szklanki czerwonej fasoli
- 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Całą zieleninę dokładnie umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Makaron wrzucić do rondla z 2 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Soczewicę zieloną, czerwoną oraz czerwoną fasolę przesypać razem do jednego rondla, zalać te składniki wodą tak, aby nie wystawały i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu odcedzić.
Następnie do rondla wlać oliwę z oliwek. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Wsypać do tego kurkumę, wymieszać i wsypać do tego namoczoną wcześniej czerwoną fasolę i soczewicę. Całość zalać bulionem wołowym, zasypać suszoną miętą, nasionami kozieradki i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, wsypać do tego całą pokrojoną zieleninę, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i zagotować.
Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, wymieszać, po czym zalać tym makaron na talerzu.
Następnie do rondla wlać oliwę z oliwek. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Wsypać do tego kurkumę, wymieszać i wsypać do tego namoczoną wcześniej czerwoną fasolę i soczewicę. Całość zalać bulionem wołowym, zasypać suszoną miętą, nasionami kozieradki i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, wsypać do tego całą pokrojoną zieleninę, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i zagotować.
Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, wymieszać, po czym zalać tym makaron na talerzu.
Komentarze (0)