Zupa pomidorowa z makaronem i okrą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 822
Zupa pomidorowa z makaronem i okrą
fot. BBTree2012 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g bulionu warzywnego
  • 300 g makaronu penne
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • 150 g okry
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Okrę umyć, odsączyć z wody i pokroić na kawałki. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć go do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej okrę, wlać do tego bulion warzywny i gotować na średnim ogniu do miękkości okry. Po ugotowaniu okrę wyciągnąć z bulionu i dodać do makaronu w misce. Do gotowanego bulionu wlać koncentrat pomidorowy, doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką chili, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do makaronu z okrą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów